Friday, June 29, 2012

ရသာစုံ



အားနာလိုက္တာ...ေျပာရမွာအားနားလြန္းလို႔အသံသြင္းထားရမလိုပါဘဲ း)
အားနာပါတယ္ေနာ္.. (ေျပာျပန္ျပီ..)

ဒီေန႔မွ ဖုံခါရင္းနဲ႔အိမ္ဖက္ျပန္လွည့္ျဖစ္ပါတယ္။ပိုင္ရွင္မရွိတဲ့အိမ္ေတြ(အဖြဲ႔တစ္ဖြဲ႔က)လိုက္ျဖဳိေနတယ္ ၾကားလို႔ပါ..။ ကိုယ့္အိမ္ေနရာေလး သိမ္းတဲ့ထဲပါသြားမွျဖင့္ဆိုျပီး..စိုးရိမ္စိတ္ေလးနဲ႔ ေရာက္လာျဖစ္တာပါ။ ဒီေရာက္ေတာ့...အျမဲတမ္းကာစတမ္ဘာ၊အမာခံပရိတ္သတ္ၾကီးေတြက လာလာေနေပး လို႔ ေက်းဇူး တင္ ရပါေသးတယ္။ မၾကာမၾကာ လာခဲ့ေပးဖို႔ဒီကေန ေတာင္းဆိုပါရေစ..(အိမ္လခမေပး လဲေက် နပ္ပါ တယ္ ရွင္;)

တစ္လက္စတည္း..

အိမ္ရွင္းရင္းနဲ႔..ဟင္းပါခ်က္ေကၽြးမယ္ေနာ္..။ျပီးေတာ့ ေပါက္တတ္ကရလည္းနည္းနည္းေျပာပါမယ္... :)
(ပုံေတြကသုံးေတာ့သုံးၿပီးသားပါ။ဒါေပမယ့္သုံးၿပီးသားပါ.. း)
ခ်က္နည္းေတြကေတာ္ေတာ္ခက္လို႔ အခ်ိန္ယူျပီးရွင္းျပေပးထားပါတယ္..။ :D

ဟင္းအမည္ - 
ပုဇြန္၊ခ်ဥ္ေပါင္လွ်ာလည္ေၾကာ္
ေဆြမ်ိဳးေမ့ေအာင္ေၾကာ္နည္း -
 ေထာင္းထားေသာျငဳပ္သီးကိုဆီသတ္သည္။ပုဇြန္ထည့္သည္။ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္သည္။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုစိမ္းစားငပိျဖင့္နယ္ကာ အေပၚမွအုပ္သည္။ေသြးတိုရွိသူမ်ားငပိမသုံးဘဲအုပ္ႏိုင္ပါသည္။
သြားက်ိန္းပါကမိမိဘာသာျဖစ္သည္။ း)


ဟင္းအမည္ -
 ကန္ဇြန္းေတာက္ေတာက္ေၾကာ္
အရသာရွိေအာင္ေၾကာ္နည္း-
ၾကက္သြန္နီ(အနည္းငယ္)အားဆီသတ္သည္။အနည္းငယ္ညိဳလာေသာအခါ
အျငိဳးတၾကီးသင္ထားေသာကန္ဇြန္းအားအေပၚမွအုပ္သည္။
(ေခၽြရ၊ဆိတ္ရေသာအလုပ္အားစိတ္မရွည္၍ျဖစ္ပါသည္။)
အရသာမႈန္႔ထည့္သည္။စားသုံးသူအား“အာ”သြက္ေစခ်င္လွ်င္ေရႊအပ္ငရုတ္သီးစိမ္းျဖင့္ကုသိုလ္ယူႏိုင္ပါသည္။

အသုပ္အမည္- 
အတိတ္ေမ့မုန္႔ဖတ္သုပ္
စားခ်င္စဖြယ္ျပဳျပင္နည္း-
ခပ္ရြယ္ရြယ္ဇလုံထဲတြင္မုန္႔ဖတ္ထည့္သည္။ငံျပာရည္(စိန္ခဲ၊ေရႊခဲ၊ေငြခဲသင့္ေတာ္ရာ)အနည္းငယ္။
ျငဳတ္သီးမႈန္(စားႏိုင္သေလာက္)၊ၾကက္သြန္ဆီခ်က္၊အရသာမႈန္႔ထည့္ကာေရာသမေမႊသည္။
ဘဲဥ၊ငဖယ္၊ပဲေၾကာ္၊နံနံပင္ထည့္ပါကပုံပါအတိုင္းရသည္။
ေသာၾကာေန႔တိုင္းဗလီတက္..အဲေလ..(တစ္လႏွစ္ၾကိမ္ခန္႔)သုပ္စားေလ့ရွိပါသည္။
ေသာၾကာေန႔ျဖစ္ေသာ္လည္းမိတ္ေဆြလာလည္၍မၾကဳံၾကိဳက္လွ်င္ကၽြႏ္ုပ္ရႊီးသည္ဟုမွတ္ပါေလ... း)
အေၾကာ္အမည္-
လိုက္ပြဲမေလာက္ထမင္းေၾကာ္
မရွိေၾကာ္ေၾကာ္နည္း-
ေၾကာ္မည့္အိုးထဲဆီထည့္သည္။ဆီပူလာလွ်င္မုန္႔ညွင္းထည့္သည္။ၾကက္ဥေဖာက္ထည့္သည္။
ခဏၾကာလွ်င္ထမင္းထည့္ကာေၾကာ္သည္။အေရာင္ၾကိဳက္လွ်င္ဆီပူေနတုန္းနႏြင္းမႈန္႔သုံးပါ။
ထို႔ေနာက္..မေန႔ကက်န္..အဲ(မွားလို႔)ရယ္ဒီမိတ္ျငဳတ္သီးေၾကာ္ႏွင့္တြဲဖက္ျပင္ဆင္သည္။

အသုပ္အမည္-
လွ်ာဘရိတ္ေပါက္ၾကက္သားသုပ္
လွ်ိဳ႕၀ွက္သုပ္နည္း-
အရြယ္ေတာ္အိုးၾကီးၾကီးထဲတြင္ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္၍ၾကက္ကိုျပဳတ္ပါ။ျမန္မာၾကက္စစ္စစ္ျဖစ္ရပါမည္။
က်က္သြားလွ်င္ဆယ္ကာအသားကိုႏႊင္ပါ။ျငဳတ္သီး(အပု(ခ)အရွည္)ကိုညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
(ျငဳတ္သီးေထာင္းညက္လွ်င္မိန္းမပီသသည္ဟုအဆိုရွိပါသည္။ေခၽြးမေရြးမည့္သူမ်ား၊
ေခၽြးမျဖစ္မည့္သူမ်ားမွတ္ထားသင့္ပါသည္။)
ေထာင္းထားေသာျငဳတ္သီးညက္သြားလွ်င္ၾကက္သြန္နီ(သင့္သေလာက္)ထည့္ေထာင္းပါ။
ဆား၊အခ်ိဳမႈန္႔ထည့္ေထာင္းပါ။(တစ္ျခားအမႈန္႔ထည့္ပါကအရသာပ်က္တတ္ပါသည္။)
ႏႊင္ထားေသာၾကက္သားႏွင့္ေရာနယ္ကာၾကက္ျပဳတ္ရည္ႏွင့္သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

ျမန္မာျပည္ေနရာအႏွ႔ံတြင္ရႏိုင္ေသာ(ဘဲဥအပါ)တစ္ပြဲငါးရာတန္မုန္႔ဟင္းခါးျဖစ္သည္။
မိမိလက္ရာမဟုတ္ေၾကာင္း၀န္ခံပါသည္... း)

ဘဲေသြးအုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ (အထက္ပါအတိုင္းပင္ျဖစ္သည္။)

သိထားသင့္ကာ..ရယ္ရေသာဟာသျဖစ္ပါသည္။ း)

စားၿပီးေသာက္ၿပီး၊ရယ္ျပီးေတာ့.. ဘုရားဖူးၾကစို႔ကြယ္..
(ခံစားခ်က္ကလည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးပါလားေနာ္ း)

 ကဗ်ာဆန္သလားလုိ႔ .. (ဘုရားေပၚေတာင္မေရွာင္ း)

 ဘုရားပစၥည္းျဖစ္၍ျပစ္မွားျခင္းမွေရွာင္က်ဥ္ပါရန္... 
(သို႔ေသာ္ျပစ္မွားမိပါသည္။)

 တစ္ခုေမ့သြားတယ္။ဘာေျပာမလို႔ပါလိမ့္...

ဘာပန္းေတြလဲမသိေတာ့ပါ... :)

ဟိုလိုလိုသည္လိုလို..ဘာလိုလို၊ညာလိုလိုနဲ႔ တစ္လလုံးမွပို႔စ္တစ္ပုဒ္သာတာ၀န္ေက်ပါေသးသည္။ ခြင့္ျပဳပါ၊ ခြင့္လႊတ္ပါ(အာဇာနည္ေလသံေပါ့)

အခုတေလာကံဇာတာတက္တယ္ဘဲဆိုရေလမလား “လာေနၿပီေဟ့၊၀င္လာၿပီေဟ့ ကေလးေတြ၀င္ဆြဲေနၿပီ” ဆိုလို႔ တုတ္ဘဲဆြဲ ရေတာ့မလို၊ ဓားဘဲကိုင္ ရေတာ့မလိုျဖစ္သြားတာေၾကာင့္ပါ..။တကယ္တမ္း လက္ထဲရွိ တဲ့လက္နက္က ယက္ေတာင္တစ္ေခ်ာင္းတည္း...။  :)

လမ္းထိပ္ကမုန္႔ဟင္းခါးသည္ေလးကလည္း (တစ္ေန႔ေလာက္ ေနရာမရွိလို႔သူ႔ေရွ႕ထိုင္စားမိပါတယ္)တစ္ေနကုန္ထိုင္ျပီး တစိမ့္စိမ့္ၾကည့္ဆိုလိုဆို.. နဖူးကေျခဖ်ားထိလွတယ္ေျပာလိုေျပာနဲ႔ “အိမ္း..ဆရာေလးလည္းဒီသံသရာထဲမွာ တ၀ဲလည္ လည္ ပါဘဲ လားေနာ္..” :)



ခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္..


21 comments:

  1. အစားအေသာက္လည္းေကြ်း ဘုရားလည္းဖူးခိုင္း ပန္းေတြလည္း လက္ေဆာင္ေပးတဲ့အတြက္ ခြင့္ျပဳတယ္ ခြင့္လႊတ္တယ္ သမီးစံေရ း))
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  2. ေနၾကာပန္းေလ သိဘူးလား း)
    ဟင္းေတြကေတာ႕ စံုပါ႕ကြယ္
    နာမည္ကလဲ အမ်ိဳးမ်ိဳးဘဲ ေပးတတ္တယ္..
    မိစံလက္ရာမဟုတ္ေလာက္ဘူး ထင္ေတာ႕ထင္သား :P
    အိမ္ကေလး သူခိုးခိုးသြားမွာစုိးလို႕ လာေခ်ာင္းၾကည္႕တာ.. း)

    ReplyDelete
  3. မီးမီးေလးေရ ပါပါးလာေရာက္ သရည္က်သြားပါတယ္ တကယ္လဲစားရဘူး။အိမ္ေရာက္မွ
    မာမားကို ခ်က္ခိုင္းရမယ္

    ReplyDelete
  4. သမိးစံတစ္ေယာက္ အေဝးေရာက္ ဘေလာ့ဂါေတြကို အနုနည္းနဲ႕ နွိပ္စက္ေနပါတယ္...ဗ်ိဳ႕..:):)

    ReplyDelete
  5. ဝါးတီးဖြင္႔သြားတယ္
    ေက်းေက်းေနာ္
    အစ္မက မေတြ႔တာၾကာလို႔
    ပိုေတာင္လွလာသလိုပဲ

    ReplyDelete
  6. ညီမေလးေရ မၾကီးလြမ္းလာေရာက္ အားေပးတြားတယ္။
    ခ်က္ထားတာေလးေတြက သေရက်စရာေတြ။
    အဟင့္။
    သမ်ားကေတာ့ စားခ်င္ေပမဲ့ (ဦးမိုးဒီလို တားတားခ်ားခ်င္တာ ခ်ားလို႔ရေတးဝူး)


    ခင္တဲ့
    မၾကီးလြမ္း

    ReplyDelete
  7. ေတာ္ေတာ္စားလို႕ေကာင္းတယ္ အမ ....
    စားျပီးေတာ့ ဘုရားေတြလည္း ဖူးလိုက္တယ္ေလ...
    ျပီးေတာ့ စိတ္ေအးခ်မ္းဖိို႔ေကာင္းတဲ့ ပန္းခင္းေလးေတြထဲ လမ္းေလွ်ာက္ခဲ့ပါတယ္ အမေရ....:)))

    ReplyDelete
  8. ပစ္ပစ္June 30, 2012 at 12:12 AM

    ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ေအ....ယပ္ေတာင္တေခ်ာင္းနဲ႕
    ေအးရာေအးေၾကာင္းေနပါေအးဂ်င့္ေရ..

    ReplyDelete
  9. ပုုဇြန္ခ်ဥ္ေပါင္လွ်ာလည္ေၾကာ္ေလး မသြားတယ္ း)

    ReplyDelete
  10. အိမ္း......အဲ့လို မစားရ၊အေညွာ္ေတာင္မခံရ၊ပံုၾကည့္ၿပီး သြားရည္ေတာက္ေတာက္က်ေအာင္လုပ္သူေတြ
    မြင္းဂါးသည္ ရဲဇားစာေပးတာခံရပါေစဗ်ာ.....၊ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္စားခ်င္စိတ္က ထိန္းမရေတာ့ဘူး...နက္ျဖန္
    ပန္နစူလာကို ေခါင္းေပါင္းဂ်ီးနဲ႕သြားဝယ္စားေတာ့မယ္.....:))))

    ReplyDelete
  11. ေယာင္းေယာင္းေရ-- စပ္မိစပ္ရာကြိစိကြစ--မ်က္စိအရသာခံကာ သြားေရက်သြားပါသည္။ အိမ္အလည္လာလို႔ ဧည့္ဝတ္မေက်၊ မခ်က္တတ္ပါက ေယာင္းေယာင္းအျဖစ္မွ ျပတ္စဲမည္ျဖစ္ေၾကာင္း အတိအလင္းေၾကညာအပ္ပါသည္။ ေျဖာင္းေျဖာင္းေျဖာင္း-----ရႊီး---ရႊီး---ရႊီး

    ReplyDelete
  12. ဟင္းေတြကေတာ့ အႀကိဳက္ေတြခ်ည္းဘဲ။
    ျမန္မာျပန္ေရာက္မွ လာစားဦးမယ္။
    (ဖိတ္ေကၽြးမွာက်ေနတာဘဲ။ း)

    ReplyDelete
  13. ကညိမ္းနုိင္ရဲ႕ ဆုေတာင္းကုိထပ္ကြန္႔ဆုေတာင္းေပးခဲ႔ရမားးဟမ္းးးး
    ခ်ဥ္ေပါင္ၿခံပုိင္ရွည္ကိုယ္တုိင္လည္း သြားရည္တေတာက္ေတာက္က်မတပ္ငတ္ႀကီးက်မိသြားဒယ္

    စိတ္နာဒယ္
    အစားေသာက္ပုံေတြနဲ႔ နွိပ္စက္ၾကတဲ႔ ဘေလာ႔ဂါေတြကုိ စိတ္နာဒယ္ ဒါၿဗဲ
    ေမာင္ဘႀကိဳင္

    ReplyDelete
  14. အရႆာ မရွိေအာင္ ေၾကာ္နည္း ခ်က္နည္းေလးေတြ တင္ပါ့လား :D

    ReplyDelete
  15. လက္စသတ္ေတာ့.စံစံက.ဆားခ်က္တာကုိး...ဟိ (ဒီအႀကံေလးလဲေကာင္းပါတယ္...အေဟာင္းျပန္ေႏြးရတာေပါ့) :P

    ReplyDelete
  16. ပုဇြန္ခ်င္ေပါင္ေၾကာ္ေလးဖတ္ရင္း ပါးေတြက်င္လာတယ္..
    ေရးလဲေရးတတ္ပါ့ေတာ္ ..

    ReplyDelete
  17. ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကို သတိတရ ေဖ့ဘြတ္မွာ တဂ္တဲ့အတြက္ ေယာက္မေတာ္လိုက္မယ္..:P

    ReplyDelete
  18. ေၾသာ္ ... ငါ ့နဲ ့ .... ဗိုက္ဆာပါတယ္ ေနရာမွားလာျပီ ...

    ReplyDelete
  19. ဟင္းေတြကစံုုေနတာဘဲ။
    ယပ္ေတာင္ေလးေတာ့မေပ်ာက္ေစနဲ ့ေနာ္။ း)
    အိုု္င္အိုုရာ

    ReplyDelete
  20. တစ္လတစ္ပုဒ္ဆို ဆိုသေလာက္ပဲ စံုစံုေစ့ေစ့ ရွိပါေပတယ္ သမီးစံေရ..။ ဟင္းေတြလည္း ခ်က္တတ္တယ္ ေတာ္လိုက္တာ။ စစခ်င္း ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ေလးကို အႀကိဳက္ဆံုးပဲ။ ဟာသေလးကို အျပန္အလွန္ ဖတ္ၿပီးလည္း ရယ္ေမာမိရေၾကာင္းပါ။

    ReplyDelete
  21. ပာင္းေတြ.သေရက်သြားတယ္..

    ReplyDelete

တံခါးဖွင့်ထားပါတယ် ..